آخرین ویرایش: دسامبر 2020

با درود به شما

هدف از انتشار این متن آگاهی دادن به هموطنانی است که فارغ التحصیل در زمینه پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، .. از خارج اتحادیه اروپا مانند ایران هستند و قصد مهاجرت به سوئد را دارند. توجه داشته باشید که انجمن سیما یک سازمان مستقل و غیرانتفاعی در زمینه علوم پزشکی است و امکان ارائه خدمات برای ورود به دانشگاه و یا گذراندن فرصت مطالعاتی (Fellowship) را ندارد.

کشور سوئد برای پزشکان خارجی و فارغ التحصیل از کشورهای خارج از اتحادیه اروپا (European Union (EU), European Economic Area (EEA)) علاقمند به کار در این کشور ویزای اختصاصی ندارد و این به این معنی است که فرد باید برای ورود به سوئد از راه های دیگری اقدام به اخذ ویزا کند مثلا از طریق پذیرش تحصیلی در مقاطعی همچون فوق لیسانس یا دکترا یا پذیرش تحصیلی برای گذراندن دوره های زبان سوئدی در دانشگاه و یا از طریق ویزای کار برای انجام کاری غیر از پزشکی همچون تحقیقات و یا به دلایل مشابه دیگر.

پزشکان عمومی و متخصص فارغ التحصیل از کشورهای خارج از اتحادیه اروپا همانند ایران برای اینکه بتوانند در سوئد به عنوان پزشک مشغول به کار شوند بایستی در درجه اول مجوز پزشکی (legitimation) کسب کنند. بدون مجوز پزشکی امکان کار به عنوان پزشک در سوئد برای پزشکان ایرانی وجود ندارد. برای اخذ مجوز پزشکی مراحل مختلفی وجود دارد که بطور خلاصه توضیح داده می شود.

توجه:

مراحل ذکر شده در زیر همچون درخواست ارزشیابی مدارک تحصیلی، مدرک زبان سوئدی (SAS 3, Swedish as a Second Language 3)، قبولی در امتحان علمی و یا کورس تکمیلی، و قبولی در یک کورس در زمینه مجموعه قوانین و مقررات موجود در سوئد شامل 21 حرفه دیگر همچون دندانپزشکی، داروسازی، ... در زمینه بهداشت و درمان نیز می شود. تفاوت اصلی در مدت زمان دوره کاروَرزی است که بعد از پشت سر گذاشتن موارد ذکر شده باید طی شود و به استثنای رشته پزشکی، در اکثر رشته ها 6 ماه است.

1. بررسی مدارک پزشکی توسط Socialstyrelsen

قبل از هر کاری ابتدا باید مدرک پزشکی خود از ایران را به همراه ریز نمرات و کپی پاسپورت به اداره Socialstyrelsen ارسال کنید. اداره Socialstyrelsen مسئول ارزشیابی مدارک تحصیلی مرتبط با 21 حرفه و صدور مجوز در زمینه بهداشت و درمان می باشد. در آنجا مسئولین مربوطه مدارک تحصیلی شما را بررسی کرده و به شما در یک بازه زمانی معمولا دو تا سه ماهه جواب خواهند داد و شما را از ادامه مراحل مرتبط برای اخذ مجوز کاری مطلع خواهند کرد. برای انجام این مرحله از کار نیازی به داشتن اقامت سوئد و یا دانستن زبان سوئدی وجود ندارد.

لینک زیر فرم درخواست برای ارزشیابی مدارک تحصیلی (ویژه فارغ التحصیلان خارج از اتحادیه اروپا) مرتبط با 21 حرفه در زمینه بهداشت و درمان می باشد:

https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/blankett/blankett-application-form-for-assessment-of-education-received-outside-the-eu-and-eea.pdf

2. زبان سوئدی

بعد از ورود به سوئد، خواه با ویزای دانشجویی و یا اقامت موقت، مهمترین کاری که باید انجام دهید یادگیری زبان سوئدی است که از طریق کلاس های رایگان و دولتی و یا از طریق کورس های خصوصی با شهریه انجام می پذیرد. به طور میانگین 1 الی 2 سال را باید برای یادگیری زبان سوئدی و کسب مدرک زبان مورد نیاز برای کار پزشکی (Swedish 3 or Swedish as a Second Language 3) اختصاص دهید. اگر چنانچه بتوانید یادگیری زبان سوئدی را در ایران و قبل از ورود به سوئد آغاز کنید ادامه یادگیری زبان سوئدی در سوئد بسیار برایتان راحت تر و سریع تر خواهد بود.

در لینک زیر می توانید یک نمونه از دانشگاه هایی که کورس فشرده زبان سوئدی را تدریس می کند مشاهده کنید:

https://www.lunduniversity.lu.se/student-life/preparing-to-come/learning-swedish

3. دو راه برای انجام امتحانات علمی پزشکی وجود دارد:

A. امتحان علمی

بعد از اینکه اداره Socialstyrelsen مدارک پزشکی فرد مربوطه را بررسی و تایید کرد و نتیجه را اعلام کرد, قدم بعدی قبول شدن در امتحان علمی پزشکی متشکل از دو بخش تئوری و عملی است. این امتحان 4 بار در سال برگزار می شود و هر فردی فقط 3 بار اجازه شرکت در این امتحان را دارد و در صورت عدم قبولی بعد از 3 بار دیگر اجازه شرکت در امتحان را نخواهید داشت و برای بدست آوردن مجوز پزشکی باید از طریق راه دیگری اقدام کنید.

امتحان به زبان سوئدی برگزار می شود، بنابراین برای قبولی در امتحان باید به زبان سوئدی مسلط باشید ولی نیازی نیست که برای شرکت در امتحان مدرک زبان سوئدی خود را ارائه دهید.

در لینکهای زیر می توانید چند نمونه از سوالات امتحان علمی را مشاهده کنید:

https://www.umu.se/utbildning/sok/kunskapsprov/kunskapsprov-for-lakare/teoretiskt-delprov/

اگر شما انتخاب کنید که در امتحان علمی شرکت کنید و هر دو قسمت تئوری و عملی این امتحان را پذیرفته شوید, قدم بعدی پیدا کردن یک کلینیک یا بیمارستان برای انجام 6 ماه دوره کار آموزی می باشد. نکته ای که باید بدانید این است که خود فرد باید یک محیط کاری برای دوره کار آموزی پیدا کند و در طول دوره کار آموزی هیچ حقوقی دریافت نخواهد کرد. علاوه بر 6 ماه دوره کار آموزی شما باید یک کورس آنلاین در زمینه مجموعه قوانین و مقررات موجود در سوئد بگذرانید. بعد از طی کردن این مراحل شما می توانید برای دریافت مجوز پزشکی به اداره Socialstyrelsen درخواست بدهید.

B. کورس تکمیلی

اگر چنانچه نخواهید که در امتحان علمی شرکت کنید و یا اینکه در امتحان علمی مردود شده اید، می توانید برای بدست آوردن مجوز پزشکی از طریق کورس تکمیلی یکساله (شامل دو ترم تحصیلی) اقدام کنید. این کورس هر ساله در چند بیمارستان دانشگاهی سوئد برگزار می شود و برای افرادی که اقامت دائم سوئد را دارا هستند رایگان می باشد ولی برای بقیه افراد از جمله افرادی که با ویزای دانشجوئی در سوئد ساکن هستند هزینه ی نسبتا بالایی در برخواهد داشت. شرکت در این کورس برای متقاضیان پناهجویی تا زمان دریافت اقامت در سوئد امکان پذیر نیست.

از آنجا که تعداد متقاضیان این کورس بالا می باشد پذیرش در این کورس چندان هم راحت نیست. از متقاضیان مصاحبه ای به عمل خواهد آمد و پذیرش در این کورس منوط به قبولی در این مصاحبه می باشد. آن دسته از داوطلبانی که قبلا در امتحان علمی شرکت کرده و نمره بالایی در بخش تئوری کسب کرده اند شانس بالاتری برای پذیرش در این کورس تکمیلی خواهند داشت. برای پذیرش در این کورس شما باید مدرک زبان سوئدی (SAS 3, Swedish as a Second Language 3) را ارائه دهید. کورس یکساله شامل هم کلاس های تئوری هم بخش های عملی در کلینیک های مختلف از جمله جراحی, داخلی, اطفال  و ...می باشد. در پایان هر ترم امتحان تئوری و عملی برگزار خواهد شد که قبولی در این امتحانات الزامی می باشد.

اگر انتخاب شما انجام کورس تکمیلی پزشکی باشد در اینصورت بعد از اتمام کورس می بایستی یک دوره دوساله کاروَرزی/اینترنشیپ (Allmäntjänstgöring, AT) را طی کنید. به دلیل تعداد بالای متقاضیان برای انجام این دوره دوساله ی بالینی در بیمارستان های آموزشی شهرهای بزرگ همچون استکهلم و گوتنبرگ , پیدا کردن جای خالی در این بیمارستان ها بسیار سخت می باشد و در مواقعی مدت انتظار برای پذیرش در این بیمارستانها تا سه سال طول می کشد. در طی دوران AT شما حقوق دریافت خواهید کرد. بعد از طی کردن این مراحل شما می توانید برای دریافت مجوز پزشکی به اداره Socialstyrelsen درخواست بدهید.

4. بعد از کسب مجوز پزشکی

بعد از طی مراحل بالا و کسب مجوز پزشکی (legitimation) از اداره Socialstyrelsen شما اجازه خواهید داشت که هم به عنوان پزشک مشغول به کار شوید و یا برای ادامه تحصیل به عنوان رزیدنت در رشته مورد علاقه خود اقدام نمایید. دوره رزیدنتی در سوئد به طور میانگین 5 ساله می باشد.

پزشکان متخصص فارغ التحصیل از ایران

به دلیل تغییر قوانین سوئد در سال 2016 و 2020 تمامی پزشکان عمومی و متخصص فارغ التحصیل از کشورهای خارج از اتحادیه اروپا مثل ایران می بایستی تمامی مراحلی که در بالا ذکر شده را برای بدست آوردن مجوز پزشکی پشت سر بگذارند، و بعد از کسب مجوز پزشکی می توانند برای یک دوره تکمیلی رزیدنتی در سوئد اقدام کنند. مدت این دوره حداقل دو و نیم سال است. برای آگاهی بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید.

https://legitimation.socialstyrelsen.se/en/recognition-of-a-specialist-qualification/utbildad-i-sverige/lakare/complete-a-doctors-medical-specialty-training-residency/

لینک های مفید:

برای اطلاعات بیشتر لطفا به لینک Socialstyrelsen مراجعه کنید:

https://legitimation.socialstyrelsen.se/en/educated-outside-eu-and-eea/

مراحل درخواست ویزای تحصیلی برای متقاضیان خارج از اتحادیه اروپا و هزینه آن:

https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Studying-in-Sweden.html

سایت مرجع برای درخواست پذیرش در دانشگاه های سوئد: کورس زبان سوئدی و هزینه آن

https://www.universityadmissions.se/intl/search?period=7&freeText=Swedish&semesterPart=0

 

اطلاعات بیشتر در مورد شهریه تحصیلی برای متقاضیان خارج از اتحادیه اروپا:

https://www.universityadmissions.se/en/All-you-need-to-know1/Applying-for-studies/Fees-and-scholarships/

افرادی که اقامت سوئد را دارند و فارغ التحصیل در زمینه پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، .. هستند می توانند برای دریافت اطلاعات بیشتر با Folkuniversitet - Korta vägen تماس بگیرند:

Korta vägen är ett samarbete mellan högskolor/universitet, Arbetsförmedlingen och Folkuniversitetet.

Utbildningsledare
Katarina Pentek Fransson, 031-10 65 57
katarina.pentek-fransson@folkuniversitetet.se

Legitimationsyrken
Helena Tingström
, 0736-40 20 93
helena.tingstrom@folkuniversitetet.se

نویسنده: دکتر مرجان صمصامی
تنظیم: امیر ختائی

آخرین ویرایش: دسامبر 2020